AAW VZW
zuil
Weegschaal
BLOEDMAAN

Bloedmaan

Heden ten dage is Bloedmaan zowat de meest gangbare naam voor de maan van oktober. Een andere bekende naam is Jachtmaan.
Het laatste voedsel werd bij mekaar gesprokkeld, er werd gejaagd om de wintervoorraad aan te vullen en de dieren die te zwak waren om de koude dagen door te komen, werden geslacht.

Spiritueel gezien is de tijd onder deze maan goed voor meditatie, bezinning, loslaten van het oude, en goede voornemens (zoals nieuwjaar). Ze staat in het teken van transformatie.
Wie zich bezig houdt met het occulte vindt gemakkelijker "toegang". De tijd is goed voor divinatie, het oproepen van visioenen, visioenen via dromen, en rituelen waarbij dierbare overledenen geëerd worden.

Voor onze Keltische voorouders in onze streken was deze maan verbonden aan Samhain (uitspraak: saun, sauwien, souen, souenj,...).
Dit was het grote winterfeest en de tegenhanger van Beltain. De Oude Kelten kenden maar 2 seizoenen; winter en zomer. Samhain was het belangrijkste feest van het jaar. Voor de Kelten was dit het laatste oogstfeest dat in het teken stond van wedergeboorte, en het begin van het nieuwe jaar. Maar evengoed een mystieke nacht waarbij de sluier tussen de wereld van de levenden en de doden werd opgelicht. Het verhaal gaat dat zich onder deze doden ook kwaadaardige geesten bevonden die bezit wilden nemen van je lichaam, en daarom hulden de Kelten zich in allerlei griezelige gewaden zodat men niet opviel in de geesteswereld. Daar zou de oeroude oorsprong liggen van de vermommingen zoals wij ze kennen tijdens Halloween. Samhain ging er feestelijk aan toe maar met respect voor de doden, en met aandacht voor allerlei occulte rituelen waarbij  divinatie een groot onderdeel was.

Na de Romeinse slachtpartijen onder Julius Caesar, en later de val van het Romeinse rijk waarbij de Germanen onze streken bezetten, verdwenen de allerlaatste Kelten uit onze contreien. Daarop volgde de periode van de kerstening, en kregen we de katholieke feesten “Allerheiligen” en “Allerzielen” in de plaats. Wat nog overbleef van Samhain werd in de 19de eeuw onder invloed van de Ierse en Schotse immigranten geïntroduceerd in Amerika, waar het uitgroeide tot het gekende Amerikaanse kinderfeest “Halloween”. En onder deze vorm keert het feest nu terug naar onze streken.

Moderne paganisten hechten minstens evenveel belang aan Samhain als de Oude Kelten. Het is de belangrijkste van de vier grote Sabbats. In de pagan kalender wordt Samhain op 31 oktober gevierd. Dat de Oude Kelten een vaste dag hadden eind oktober is onwaarschijnlijk aangezien zij werkten met een maankalender, en de feesten tevens afhankelijk waren van de laatste oogst. In ieder geval, de Bloedmaan kondigt één van de meest magische periodes aan in het jaar.

Zuil
Schorpioen