AAW VZW
zuil
Vis
WINDMAAN
WindmaanDat de Kelten de maan van maart deze naam gaven, spreekt voor zichzelf. De naam past ook mooi bij het spreekwoord; maart roert zijn staart.
De hedendaagse Pagan spreekt van Dode Maan. Het is de laatste maand van de winter en de natuur slaapt nog grotendeels. De natuur is ook kwetsbaar omdat de vrieskou en de eerste warmte mekaar soms bruusk afwisselen.
Voor de gewassen is het dan steeds een spannende tijd omdat de eerste kiemen door vorst kunnen gedood worden.
Spiritueel gezien heeft deze maan dan ook verschillende betekenissen: bidden voor bescherming en steun (want er is kans op falen), het uitbreken van energie, nieuw begin, vernieuwing, wedergeboorte, groei, ontdekking en inzicht.

Voor onze voorouders was het breekpunt tussen winter en lente van groot belang. Er kon terug aan landbouw gedaan worden. De Germanen vierden dit tijdens de lente-equinox door een gezegende ploeg voor de eerste keer in grond te steken. Eieren werden tevens gebruikt als offer en teken van vruchtbaarheid. Heksen in deze tijd gebruiken nog steeds het ei als symbool.
Na de kerstening in Europa ging dit "heidens" ritueel op in het christelijke paasfeest.

Voor de oude Romeinen was maart de eerste maand van het jaar, en werd het nieuwe jaar ingezet. Op 15 Maart werd Anna Parenna gevierd (op de zogenaamde 'Iden van Maart'). De Romeinen trokken er dan op uit met hun pic nic-mand die vooral gevuld was met liters alcohol, want elk glas dat je dronk stond symbool voor een levensjaar; hoe meer je kon drinken, hoe langer je zou leven...was het niet fijn een Romein te zijn die dag.
Het waren voor hen dagen van voorspoed. Behalve voor de jonge tiran Julius Caesar want die werd vermoord op deze feestdag. Misschien was het wel Karma want hij paste de jaarkalender aan waardoor maart de derde maand van het jaar werd en alzo was Mars deze "durfal" wellicht minder goed gezind.

De hedendaagse Pagan kalender spreekt van de Ostara-viering op 21 maart. Het lentefeest dat het ontluiken van nieuw leven aankondigt en de overwinning van het licht.
Er is geen eensgezindheid waar de naam vandaan komt. De naam kan verwijzen naar het Oosten (waar het licht vandaan komt), de engelse of germaanse naam voor Pasen, het ei,... Anderen spreken dan weer van een lentegodin Eostre genaamd. Maar of zij nu werkelijk aanbeden werd en bestond als Godin is volgens vele bronnen zeer onzeker.

Zuil
Ram