AAW VZW
zuil

Boogschutter
KOUDE MAAN

Koude Maan
Enkele andere namen voor de volle maan van december: Kertsmaan, Wintermaan, Maan der lange nachten, Joel-Maan (Yule).

De naam 'Koude Maan' vindt haar oorsprong bij de Oude Kelten. Een logische naam voor de maan die de wintermaanden inluidt. Volgens sommige bronnen was dit de periode dat de dru´den met een gouden sikkel maretakken verzamelden die groeiden op de voor hen heilige eikenboom. Deze maretakken moesten bescherming geven tegen de uitdagingen van de wintermaanden, en werden beschouwd als een 'alles helend medicijn'.

Astrologisch gezien stopt de overheersing van de maan op de zon, en meer spiritueel gezien wordt het duistere en het slechte teruggedrongen.
Bescherming, wedergeboorte en licht zijn woorden die alvast passen bij de volle maan van december.

In de oud-Germaanse streken vierde men het Joelfeest of Yule. Een lichtfeest dat 3 tot wel bijna 14 dagen kon duren, een periode waarin stevig gefeest werd, en offers  plaatsvonden voor de lokale oppergod (bv. Odin of Wodan). Yule is trouwens een kerstfeest dat nog steeds bestaat in het hoge noorden.
In het oude Rome vonden de uitbundige Saturnalia-feesten plaats, ter ere van Saturnus en de terugkerende zon. Volgens sommige bronnen was dit Romeins feest een groots feest van gelijkheid waarbij zelfs slaven bediend en verwend werden. Volgens anderen verviel dit gebruik al snel in meer decadente vormen.
Van beiden feesten weten we in ieder geval dat ze bestonden maar van de vieringen in de oudheid is nauwelijks iets opgetekend. In de 4de eeuw werd het christendom erkend in het Romeinse rijk, en het geloof breidde zich vervolgens in de vroege middeleeuwen snel uit in Europa. Jezus werd als brenger van het licht gezien en de viering van zijn geboorte werd op 25 december geplaatst door de Romeinse bisschoppen. Ook onze Germaanse Joelfeesten gingen er in op gedurende de middeleeuwen.

Onder de neo-pagans staat nog steeds het lichtfeest centraal en sommige wiccans verwelkomen en vereren hun gehoornde god. Maar voor velen is dit niet het belangrijkste feest op de pagan kalender, en zij sluiten zich dezer dagen dan graag aan bij de knusse familiale kerstfeesten.
Zuil

Steenbok