AAW VZW
zuilKreeft

ROZENMAAN

RozenmaanRozenmaan of Maan van de Roos zijn de meest gangbare namen voor de volle maan van juli onder de neo-paganisten. Andere mooie en logische namen voor deze maan zijn bv. Zomermaan, Hooimaan en Honingmaan.

De natuur heeft haar hoogtepunt bereikt en even is er een pauze voor het oogsten en zaaien terug begint. Historisch gezien begint tevens reeds de voorbereiding op de komende donkere dagen.
Vanuit spiritueel standpunt bevordert deze maan net als de Plantmaan rust en staat ze voor ontspanning en evenwicht. Verder worden slaagkansen verhoogd, is het een goede tijd om samen te komen met anderen, om te delen en het feestelijk te maken. Met de zomervakantie erbovenop kan je onder deze maan ervan profiteren om je band met kinderen te versterken.
Na de introspectie onder de vorige maan is het moment aangebroken om desnoods personen, zaken en dingen op te geven om alzo iets anders een kans te geven.
Deze maan is goed voor offers en dit mag gerust in het teken van aardse nastrevingen staan waarbij je, je dankbaarheid uitdrukt en de aarde viert. Uiteraard is de volle maan een uitgelezen moment om aan divinatie te doen.

De Rozenmaan kondigt Lammas aan, één van de acht sabbats op de neo-pagan kalender. Lammas valt op 1 augustus en behoort tot één van de drie oogstfeesten. Lammas staat in het teken van de graanoogst. Voltooiing, het plukken van de vruchten en dankbaarheid hebben daarom zowel letterlijk een aardse als spirituele betekenis.
De naam Lammas is de naam die na de kerstening werd gegeven aan het oude heidense feest Lughnasad [loennassah] en vertaalt zich in de Broodmis. Lughnasad draagt de naam van de Keltische god Lugh in zich. Deze Zonnegod sterft als het ware tijdens het korten van de dagen waarbij hij zijn levenskracht verliest naarmate de Maangodin terug terrein wint op de dag. Zo stonden deze vieringen voor de Oude Kelten en nadien Germanen ook in het teken van leven, dood en wedergeboorte. Gefeest werd er zeker want Lughnasad duurde ergens tussen de twee en vier weken waarbij de arbeid van overdag lustig werd weggedronken met mede (honingdrank) en gerstenat.

ZuilLeeuw